SAMSUN (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Tabende Tarhan, diyabetlilerin beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini belirtti.

Diyabet hastalarının beslenmede merak ettiği ve sıkça sorduğu 25 soruya açıklık getiren diyetisyen Tabende Tarhan, diyabette beslenmede ölçülü olunması gerektiğine dikkat çekti.

Diyabetlilerin merak ettiği ve en çok sorduğu 25 soruya diyetisyen Tabende Tarhan'ın cevapları ise şunlar:

"Soru 1: Tatlı meyveleri yersem şekerim yükselir mi?
Cevap: Hayır, önemli olan meyvenin miktarı ve karışık tüketilmesi.
Soru 2: Doğal bal yiyebilir miyim?
Cevap: Hayır, doğal da olsa glikoz içeriyor.
Soru 3: Günde 2 veya 3 öğün yesem yeterli mi?
Cevap: Hayır, kan şekerinizin düzenli gitmesi için günde 6 kez yemelisiniz.
Soru 4: Ne tür yağ kullanmalıyım?
Cevap: Sıvı yağ kullanılmalı, zeytinyağı veya fındık yağı yanında herhangi bir sıvı yağ (ayçiçeği, mısırözü vs.) ile ikili kullanım en uygunudur.
Soru 5: Greyfurt suyu kan şekerimi düşürür mü?
Cevap: Hiçbir yiyecek veya içecek tam olarak kan şekerinizi düşürmez.
Soru 6: Şeker hastalığı geçici midir?
Cevap: Hayır, şeker hastalığı sürekli bir hastalıktır. Ancak kiloya veya gebeliğe bağlı ise bu etkenler ortadan kalktığında kaybolabilir ama her an yeniden ortaya çıkabilir.
Soru 7: Tatlı yiyebilir miyim?
Cevap: Arada bir ana öğünlerde tatlandırıcı ile yapılmış sütlü tatlılar süt veya yoğurt hakkımızdan ve içine giren pirinç ekmekten düşülerek yenebilir.
Soru 8: Dondurma yiyebilir miyim?
Cevap: Tatlandırıcılı olursa iyi olur, değilse de 1 veya 2 top sade dondurma yine ana öğünde yoğurt veya süt hakkımızdan düşülerek arada bir yenebilir.
Soru 9: Alkol kullanabilir miyim?
Cevap: Hayır, çünkü 1 gr alkol 7 kalori içerir. Bu da bizim normalde almamız gereken mesinin kalorisinin alkole kaymasından dolayı azalması demektir ve sağlıklı beslenmemize engel olur. Yanında tüketilen mezeler kalori açısından zengin olduğu için dengemizi bozar.
Soru 10: Ne tür ekmek kullanmalıyım?
Cevap: Posa açısından zengin olduğu için kepekli ekmek kullanılması daha uygundur.
Soru 11: Sebzeyi sevmiyorum, yemesem olmaz mı?
Cevap: Sebzeyi mutlaka tüketmeliyiz. Posadan zengin olduğu için bağırsaklarımızın çalışmasını ve şekerimizin yavaş yükselmesini sağlar.
Soru 12: Ne tür et tüketmeliyim?
Cevap: Daha az kolesterol içerdiği için tavuk, balık, hindi gibi beyaz et tüketilmesi daha uygundur.
Soru 13: Yağda kızartma yiyebilir miyim?
Cevap: Hayır, 1 gr. yağın kalorisi 9'dur. Yiyecekler kızartıldığında çok fazla yağ çekerler ve almamız gereken kalorinin çoğu oradan karşılanır. Bu da beslenme dengemizi bozar. Ayrıca kızartma yağında oluşan kanserojen maddeler yiyeceklerle birlikte vücuda alınır.
Soru 14: Kuruyemiş yiyebilir miyim?
Cevap: Tadımlık 1-2 adet almanın sakıncası yoktur. Ancak daha fazla miktarlarda tüketildiğinde fazla kalori alınmış olunur.
Soru 15: Ne kadar çay içebilirim?
Cevap: Açık ve şekersiz olduğu takdirde istediğiniz kadar içebilirsiniz.
Soru 16: Oruç tutabilir miyim?
Cevap: Gündüz dinlenip ya da uyuyup gece 6 öğün yiyecek şekilde oruç tutabilirsiniz. Fakat kan şekerinizin düzeni bozuluyorsa orucu bırakmak sağlık açısından faydalı olur.
Soru 17: Diyetime uyuyorum, ilacımı alıyorum, şekerim düşmüyor, neden?
Cevap: Çok hareketsiz olabilirsiniz ya da son zamanlarda canınızı sıkan, sizi strese sokan herhangi bir şey yaşamış olabilirsiniz.
Soru 18: Diyetime uymazsam ne olur?
Cevap: Dönem dönem hipoglisemi veya hiperglisemi koması yaşayabilirsiniz. İleriki zamanlarda göz, böbrek ve kalp damar sisteminde bozukluklar ortaya çıkabilir.
Soru 19: Pilav, makarna yiyebilir miyim?
Cevap: Evet, bir dilim ekmeğinizi yemediğinizde 2 kaşık pilav veya makarna yiyebilirsiniz.
Soru 20: Patates kan şekerimi yükseltir mi?
Cevap: Bir küçük patates 1 dilim ekmek yerine yenebilir. Eğer patates, salatalık, domates, marul gibi sebzelerle karışık salata yapılırsa daha yavaş emileceğinden daha uygun olur.
Soru 21: Kola, meyve suyu ve asitli içecekler içebilir miyim?
Cevap: Besin değeri olmayan boş enerji kaynaklarıdır. Çok canınız istiyorsa arada bir diyet kola içebilirsiniz.
Soru 22: Çok tuz tüketiyorum, sakıncası var mıdır?
Cevap: Evet, diyabetli hastaların kalp damar rahatsızlıklarına yakalanma riski daha yüksek olduğundan mümkün olduğu kadar az tuz tüketmelidir.
Soru 23: Günlük ne kadar süt veya yoğurt tüketebilirim?
Cevap: Herhangi bir böbrek rahatsızlığımız yok ise günlük 500 cc kadar süt veya yoğurt tüketebiliriz. Yarım yağlı veya yağsız olması daha makbuldür.
Soru 24: Salata yiyebilir miyim?
Cevap: Yağsız olmak şartıyla istediğiniz kadar salata tüketebilirsiniz. Limon veya sirke kullanabilirsiniz.
Soru 25: İnsülin kullananlarla kullanmayanlar arasındaki beslenme farklı mıdır?
Cevap: İnsülin kullananlarda kalori dağılımına biraz daha titizlik göstermek gerekir. Ana öğünlerin kalorisi ara öğünlerin kalorisinin 3 katı olmalıdır."