Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11-15-2006, 01:22 AM   #2 (permalink)
xCaLiBrEx
Banned

xCaLiBrEx - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Pci Express kilidimiz var.buradan stabiliteyi bozmayacak değeri seçip sabitliyoruz.

Aynı şekilde stabilite bozulmaması için (o/c a engel olmayacak daha doğrusu ) değeri seçiyoruz.

Ram voltajınıda ayarlayabileceğimiz kısım burası.Ramlerimizin durumuna göre voltajı belirliyoruz.

Burada işimiz bittikten sonra bir önceki menüye geri dönüp DRAM configurationa giriyoruz.

Ramlerimizin durumuna göre ve yaptığımız overclock miktarına göre buradan ramlerin çalışma oranını belirliyoruz.

Timing durumunu manuele getirirsek cas gecikmelerini kendimiz belirleyebiliriz.

Tüm ayarlamaları yaptıktan sonra Fsb oranımıza göre baştada belirttiğim gibi HT hızını ayarlamamız gerekiyor sistemimizin düzgün çalışması için.Dediğim gibi amaç 1000 mhz değerini tutturmaya çalışmak kabaca.Buna göre fsb x 5-4-3 =Yaklaşık 1000 mhz gibi ayarlyoruz.

Genel olarak Athlon64 overclocking i böyle.Değerleri azar azar attırarak denerseniz daha iyi olur.Çeşitli denemelerden sonra en uygun ayarları zaten bulacaksınız.İlk konuda bahsettiğim gibi tüm aşamalarda sıcaklıkarı kontrol edin ezbere gözü kapalı oc yapmayın.Ya boardla gelen yazılılmları kullanın yada motherboard monitor benzeri bir şey.

Yaptığınız oc miktarını ve ramlerinizin hangi mhz de ve timinglerde çalıştığını kontrol etmek içinde cpu-z en uygunudur.

Athlon64 ler ile ilgili ilave bu kadar.İntel yada AMD platformlar farklı olabilir boardlar farklı olabilir.Oc mantığı aynıdır."Benim board farklı bende şu şöyle değil bu böyle değil" demeyin yazıları en başından intel-AMD dahil okuyun mantığı sindirin ve öyle işe girişin.

Soğutma;

Evet mümkün olduğunca sade bir şekilde overclock'u anlatmaya çalıştım.Bahsettiğim gibi overclock edilen parçalar daha fazla ısınacağı için normalden daha iyi soğutma isterler.Bunun için en uygun olanı cpu ile gelen kendi heatsink(ısı giderici)-fanı yerine tamamı bakır olan soğutucular kullanmak.

Bu soğutucunun üzerine tercihinize göre performanslı bir fan takabilirsiniz.Bu size stock soğutmadan çok daha iyi bir soğutma sağlayacaktır.

Bu tarz bir şeyde olabilir bu size kalmış ama tavsiyem fanınız performanslı ama bu resimdeki gibi devir ayarlı olsun yoksa normal zamanlarda overclocksuz kullanmak istediğiniz durumlarda sürekli sabit yüksek fan devir sesi sizi oldukça rahatsız edecektir benden söylemesi.

Ekran kartlarında overclock

Ati Ekran Kartilar İçin

Evet sistemimizi overclock etmiş olduk.Tabi bununla yetinmeyebilirsiniz.Ekran kartınızıda overclock etmek isteyebilirsiniz.Bunuda yapmak için çeşitli yollar var.Kartınıza göre değişen Ati yada nvidia.Çeşitli programlar ile ekran kartlarınıda overclock etmek mümkün.Ati kartlar için ati tool oldukça kullanışlıdır.

Ati tool'u sistemimize kurduktan sonra çalıştırdığımızda karşımıza programın gördüğünüz arayüzü çıkıyor.9800xt kartım default değerlerinde ve bunu overclock etmek için hem ram hemde core-gpu (çekirdek)hızlarını yükseltiyoruz.Tabi bunuda aynı cpu overclock'undaki gibi yavaş yavaş deneyerek yapıyoruz.

Resimde görüldüğü gibi en yüksek stabil ve artifactsız değeri (görüntüde bozulmalar olmaksızın) bulduktan sonra o ayarda kullanıyoruz.

NVidia Ekran Kartilar İçin

Nvidia kartlarda da çeşitli programlar var.Riva tunercoolbits vs.gibi. Ben en pratik olanından bahsedeceğim.Yani coolbits'den.coolbits bir reg dosyası olup üzerine tıklandığında windowsumuzun (registry) kayıt defterine yerleşince nvidia ekran kartı sürücümüzün ayarlar bölümüne

Clock frequencies (saat frekans ayarları) adı altında bir seçenek eklenecek.Buradan ram ve core hızlarını ayrı ayrı ayarlamamız mümkün.

Coolbits size yeterli gelmeyebilir.O zaman farklı programlar deneyebilirsiniz.
Ben programlar için link vermiyorum çünkü sürekli güncelleniyorlar.Zaten google da aratınca bir sürü link bulunabiliyor.

Evet kısaca ekran kartına overclock'uda anlatmaya çalıştım.Tabi overclock hadisesi sadece bu kadar değil.Sizi ilerki dönemlerde bunlar kesmeyebilir o zaman vmod olaylarınada girmek isteyebilirsiniz.Bu farklı bir hadise ve bununla ilgili benimde dahil bir çok arkadaşımızın çalışmaları var.Her kartın her boardun mod şekli farklı o yüzden mod olayını alakalı topiklerden takip etmenizi öneririm.Bu topiğe bunuda eklersek iyice karışır durum.O yüzden bu topik böylece kalsın.

Faydalı olacağını ümit ediyorum.Yalnız bir kez daha hatırlatmakta yarar var.Overclock riskli bir iştir ve riski sadece yapan kişiye aittir.
xCaLiBrEx isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla